Koja hrana nas može spasiti od demencije?

Bogata ribom, povrćem i maslinovim uljem, mediteranska prehrana može zaštititi mozak od nakupljanja i skupljanja proteina koji bi mogli dovesti do Alzheimerove bolesti.

Studija je proučavala amiloidne i Tau proteine, koji se nalaze u mozgu osoba s Alzheimerovom bolešću, ali se mogu naći i u mozgu starijih ljudi s normalnom kognitivnom funkcijom.

Mediteranska prehrana sadrži velike količine povrća, mahunarki, voća, žitarica, ribe i mononezasićenih masnih kiselina, kao što su maslinovo ulje i male količine zasićenih masnih kiselina, mliječnih proizvoda i mesa.

“Naše istraživanje sugerira da prehrana bogata nezasićenim mastima, ribom, voćem i povrćem, a siromašna mliječnim proizvodima i mesom zapravo može zaštititi mozak od nakupljanja proteina što dovodi do gubitka pamćenja i demencije . “Ovi rezultati povećavaju količinu dokaza da ono što jedemo može utjecati na našu sposobnost pamćenja kasnije u životu “, rekao je vodeći autor studije dr. Tommaso Ballarini, iz Njemačkog centra za neurodegenerativne poremećaje (DZNE).

Studija je ispitala 512 ljudi, od kojih je 169 imalo normalnu kognitivnu funkciju, dok je za 343 identificirano da imaju veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Istraživači su ispitali koliko su ljudi pomno slijedili mediteransku prehranu na temelju odgovora na upitnik o količinama 148 namirnica koje su jeli u prethodnom mjesecu. Ljudi koji su često jeli zdravu hranu – tipičnu za mediteransku prehranu – poput ribe, voća i povrća, ali samo povremenu hranu poput crvenog mesa , dobili su bolje ocjene.

Kognitivne sposobnosti procijenjene su opsežnim testom za razvoj Alzheimerove bolesti koji je razmatrao pet različitih funkcija, uključujući jezik, pamćenje i izvršnu funkciju . Svi sudionici prošli su moždane pretrage kako bi utvrdili tumor na mozgu, a 226 je također dobilo cerebrospinalnu tekućinu za biomarkere amiloidnih i tau proteina.

Znanstvenici su zatim provjerili prati li netko mediteransku prehranu i njezin odnos s volumenom mozga i biomarkerima tau i amiloidnih proteina i kognitivnim sposobnostima.

Nakon što su se prilagodili čimbenicima kao što su dob, spol i obrazovanje, istraživači su otkrili da u području mozga blisko povezanom s Alzheimerovom bolešću svaki stupanj manje na ljestvici mediteranske prehrane odgovara gotovo godini starenja mozga.

Ispitujući amiloid i tau u cerebrospinalnoj tekućini, istraživači su otkrili da su ljudi koji nisu slijedili mediteransku prehranu imali višu razinu biomarkera patologije ovih proteina, dok su u testu pamćenja oni koji nisu slijedili ovu vrstu prehrane imali bolje rezultate drugi.

“Potrebno je više istraživanja kako bi se pokazao mehanizam kojim mediteranska prehrana štiti mozak od nakupljanja bjelančevina i gubitka moždane funkcije, ali nalazi ukazuju na to da ljudi mogu smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti uključivanjem više u svoju svakodnevnu prehranu “, zaključuje Dr. Ballarini.

Napominje se da je ograničenje studije činjenica da su ljudi sami prijavili svoju prehranu u upitniku, pa su možda pogriješili u sjećanju što su točno i koliko pojeli.

Objavljeno dana